Voor het antwoord op deze vraag hebben we contact gezocht met diverse instanties en gekeken naar de huidige wet- en regelgeving (oktober 2021). Het (lange) antwoord per productcategorie:
Tabakswaren
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWa) verwijst naar de wet, het besluit en de regeling ten aanzien van tabakswaren (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/wet-en-regelgeving). Daar staat alles in waaraan winkeliers zich dienen te houden. Er staat echter niets in wat in de weg zou kunnen staan aan Scoor voor je Club. De NVWa heeft ook geen aanvullend beleid geformuleerd en haar zijn ook geen besluiten bekend waarin omzet gerelateerde beloningssystemen die ook betrekking hebben op tabakswaren, zijn verboden.
Loten
De landelijke vergunninghouders van kansspelen en de particuliere aanbieders van speelautomaten in Nederland (verenigd in de VAN) onderschrijven de Gedrags- en Reclamecode Kansspelen. Het toezicht op de naleving is in handen van de Stichting Reclamecode. De Gedragscode voor Kansspelen bevat een aanvulling op de Reclamecode voor Kansspelen. In artikel 5 van de gedragscode staat: “Voorts zullen kansspelaanbieders om het meedoen aan kansspelen te stimuleren geen gebruik maken van vouchers of korting op producten van andere organisaties als incentive waarbij ook de commerciële belangen van andere partijen worden gediend.” Bij Dappre Clubs is er geen sprake van “vouchers of korting op producten van andere organisaties”, zodat deze bepaling niet in de weg staat.
Boeken
Voor boeken geldt de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Artikel 13 van die wet bepaalt dat bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld omtrent het toepassen door een verkoper van kortingen op de vaste prijs in geval van o.a. verkoop door een verkoper in het kader van een collectieve promotie- of spaaractie.
Artikel 4 van het Besluit vaste boekenprijs kent een bepaling ten aanzien van collectieve spaaracties, maar Dappre Clubs valt niet onder de gehanteerde definitie van “collectieve spaaractie”. Ook krijgt de klant geen korting. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) handhaaft de vaste boekenprijzen. In het verleden heeft het CvdM een besluit genomen ten aanzien van een actie van een boekverkoper met een school. De verkoper doneerde een deel van de omzet aan een school voor de aanschaf van boeken voor de schoolbibliotheek. Het Commissariaat heeft toen geoordeeld dat deze actie niet in strijd was met de Wvbp. Het CvdM vond dat er weliswaar sprake was van het verstrekken van een geldelijk voordeel dat gerelateerd is aan de verkoop van een boek, maar dat dat voordeel niet werd verstrekt aan de eindafnemer van een boek. Het voordeel werd in eerste instantie door een derde, de school, genoten in de vorm van een gift van de boekverkoper. Dat ook de kinderen die van de bibliotheek gebruik maakten hier baat bij hadden, leidde niet tot een ongeoorloofde korting. Volgens het CvdM was het voordeel dat genoten werd door de schoolkinderen, in de gevallen dat zij als eindafnemer in de zin van de Wvbp konden worden gekwalificeerd, te onbepaald en onvoldoende kwantificeerbaar om te kunnen constateren dat er sprake was van een ongeoorloofde korting in de zin van de Wvbp. Het CvdM gaf echter ook aan dat zijn besluit anders zou zijn uitgepakt wanneer de gift aan de school zou hebben geleid tot een concrete besparing voor de eindafnemer van het boek, omdat deze een uitgave niet zou doen die hij in normale omstandigheden wel zou hebben gedaan.
Bij de verkoop van een boek is er weliswaar sprake van het verstrekken van een geldelijk voordeel via Dappre Clubs, maar als dat voordeel niet wordt verstrekt aan de klant, dan kan dat. Het is in feite een gift van de boekverkoper aan de favoriete club(s) van de klant. Een complicerende factor is dat de klant zelf ook baat heeft bij de afdracht door de boekverkoper, omdat die klant maximaal de helft van het bedrag naar eigen inzicht mag gebruiken. De vraag is echter of dit niet te onbepaald en te onvoldoende kwantificeerbaar is om te kunnen constateren dat er sprake was van een ongeoorloofde korting. Een boekverkoper die zekerheid wil hebben kan het Commissariaat verzoeken om een zogenaamd bestuurlijk rechtsoordeel: een bindend oordeel over de toelaatbaarheid van Dappre Clubs bij de aankoop van een boek.